Project: Reamenajarea Parcului din Livada Postei

Date: 03.2011
Type: Competition
Size: 2 ha
Location: Brasov, Romania

Status: settled

FOR:
Project leader: Alex Cozma
Team: Oana Simionescu, Marton Tovissi, Smaranda Ghinita

Collaborators: Andrei Condoros, Armand Beldea

‘AN INVISIBLE LABYRINTH OF TIME.

I LEAVE TO THE VARIOUS FUTURES MY GARDEN OF FORKING PATHS.

THE GARDEN OF FORKING PATHS IS AN ENORMOUS RIDDLE, OR PARABLE, WHOSE THEME IS TIME; THIS RECONDITE CAUSE PROHIBITS ITS MENTION. TO OMIT A WORD ALWAYS, TO RESORT TO INEPT METAPHORS AND OBVIOUS PERIPHRASES, IS PERHAPS THE MOST EMPHATIC WAY OF STRESSING IT.’

“The Garden of Forking Paths” – Jorge Luis Borges

Un parc devine o gradina cand ii este adaugat timpul parcurgerii si variante in constructia povestii traseului. Povestea reprezinta materia culeasa intr-o experienta si felul in care aceasta este asimilata in viitor. Astfel, functiunea de legatura intre diverse puncte de acces, se pierde in favoarea contemplarii si comuniunii cu natura.

Este de ajuns sa ne intoarcem spre istoria locului si spre
imprejurimile deluroase ale Brasovului, pentru a argumenta nevoia unei gradini pe deal, in defavoarea unui parc antropizat. O gradina in care se ‘cultiva’ tot ce are cadrul natural mai bun de oferit si se culege bucurie, relaxare, privelisti si atasament.

Propunerea este un paradox de reorientare spre natura prin interventii si mijloace umane. Interventii ce creeaza premizele unui cadru natural si lasa natura sa se autodezvolte, creand un cerc inchis in final, prin modul in care acest mediu va influenta la randul sau povesti umane.